Anuncios

Els treballadors ho tenen clar, Canal 9 és «viable»

8

Entitats de la societat civil com Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià, així com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua donen suport al manteniment de RTVV.

Els treballadors de Canal 9 i la resta de canals de ràdio i televisió de Radio Televisió Valenciana (RTVV), defensen la viabilitat dels mitjans de comunicació públic davant l’anunci de tancament fulminant que va fer dimarts a la tarda el president de la Generalitat Valenciana, Alberto Fabra.

La presidenta del comitè d’empresa de RTVV, Salut Alcover, ha reclamat aquest dimecres al president Fabra «consens polític i social» així com «diàleg» amb els treballadors abans que no tancar els mitjans públics del País Valencià. En declaracions durant la protesta dels treballadors a les portes de la Palau de la Generalitat Valenciana, Salut Alcover ha dit que RTVV és «viable» i que l’estatut valencià remarca que «té sentit com a foment de la llengua pròpia i la cultura pròpia i de la identitat del poble valencià». Aquesta mateixa tarda, els treballadors han pres el control de Canal 9 i emeten un programa en contra del tancament.

Així mateix, entitats de la societat civil com Escola Valenciana i Acció Cultural del País Valencià (ACPV), han mostrat el seu suport a la continuïtat dels mitjans públics valencians. La federació d’entitats per la llengua a l’escola ha recordat que el 23 de novembre s’acompliran 30 anys de la Llei d’ús i Ensenyament del Valencià (LUEV) «i la decisió de la Generalitat Valenciana de tancar RTVV ha estat una contribució aberrant per commemorar tres dècades d’una llei necessària, però que ha estat bandejada i marginada des de l’Administració valenciana habitualment» i ha qualificat el tancament de RTVV com «un dels més grans atacs a la llengua en la nostra història”.

ACPV també ha considerat que el tancament és “un greu error”, tant perquè suposarà un cost econòmic “probablement molt major que el de mantenir
l’ens”, perquè significa “desmantellar el que hauria de ser un dels principals instruments de cohesió del País Valencià i de promoció de la llengua i cultura pròpies dels valencians, i d’una indústria audiovisual pròpia”, i perquè el País Valencià necessita “mitjans de comunicació públics, de qualitat i en la nostra llengua”.

Per la seva banda, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha emès un comunicat en relació amb l’anunci del tancament de RTVV lamentant que significa «la desaparició del nostre mitjà de comunicació de referència, eix vertebrador i integrador de tot el territori» i «motor de difusió de la llengua pròpia dels valencians, un del principals motius de la seua creació i existència». L’AVL considera que «desapareix una eina fonamental i imprescindible per a la pervivència de la llengua» i fa una crida al govern valencià per garantir un mitjà de comunicació públic en valencià. «La nostra societat actual i futura no es pot entendre sense Nou i Nou Ràdio, com no es pot entendre el valencià sense una televisió i una ràdio pròpies», ha assenyalat l’AVL.

Finalment, el Consell Valencià de Cultura (CVC) ha lamentat «profundament» a través d’un comunicat el tancament de RTVV, «un fet que significa la destrucció d’un motor insubstituible de vertebració del poble valencià a través de la seua cultura i la seua llengua». El CVC considera que el tancament és «una renúncia a canvi de res d’un element estratègic bàsic de preservació i desenvolupament del patrimoni cultural que ens constituïx com a poble». La institució puntualitza que el tancament és «de dubtosa legalitat» i «un símptoma de problemes molt greus que mereixerien més atenció». L’organisme insta a buscar «un camí consensuat que enforteixi, en comptes d’afeblir-les, les nostres bases de progrés com a poble». 

naciodigital.cat

Anuncios
About el comunista (68070 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: