El Parlament rebutja la sobirania espanyola sobre Catalunya

3

El PSC s’absté en la votació de la moció de C’s i rep l’escridassada de C’s i PP.

CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP s’han oposat a la moció presentada per Ciutadans que pretenia ‘constatar’ que la sobirania nacional resideix en el poble espanyol i, per tant, que ‘Catalunya no és sobirana’. Són les mateixes formacions que el passat mes de gener van aprovar la declaració de sobirania de Catalunya (la CUP amb un sí i dues abstencions). PP i C’s han votat a favor de la moció, i el PSC ha decidit d’abstenir-se. Una abstenció que li ha costat l’escridassada dels diputats de C’s i PP, que han dit que no entenien que Pere Navarro brindés aquest matí en favor de la constitució a la delegació del govern espanyol a Catalunya i a la tarda hagi decidit no avalar-la.

‘La sobirania nacional resideix en el poble espanyol, del qual emanen tots els poders de l’Estat, tal i com estableix l’article 1 de la Constitució’, ha exclamat el president de C’s, Albert Rivera, durant la defensa de la moció. El text defensava la vigència de la Carta Magna i rebutjava taxativament que la Generalitat i el Parlament disposessin de competències per convocar qualsevol referèndum sobiranista.

Rivera ha lamentat que, en la prèvia del 35è aniversari de la Constitució, el Parlament de Catalunya decideixi no avalar l’article 1 del text constitucional. ‘Alguns (ERC) es dediquen a enterrar-la als seus actes i altres (CiU) no només no ho celebren sinó que parlen de la Constitució com un problema. Mai una llei democràtica votada per la majoria de ciutadans pot ser un problema’, ha assenyalat. El president de C’s ha afirmat que, enlloc d’estar amb els ‘demòcrates’, CiU se sustenta en els suports d’ERC, ‘que crema constitucions’ i la CUP, ‘que es fa fotos amb terroristes’.

El president de C’s ha apel·lat directament al PSC per retreure-li l’abstenció que prèviament havia anunciat el portaveu parlamentari dels socialistes. ‘Aquest és el problema que tenim a Catalunya. Què vostès avui potser venen a la foto però demà no celebraran la Constitució. Tant de bo l’any que ve, com als anys 80, tornin a celebrar la Constitució’, ha opinat. Rivera també ha recordat que, a diferència del PSC, el PSOE sí va votar a favor d’aquest text al Congrés dels Diputats, quan UPyD va defensar en una proposta la unitat de la nació espanyola.

Els socialistes s’han defensat de les crítiques que els han arribat tant des de C’s i PPC, per no defensar la Constitució de manera ferma, com de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP, que han lamentat que el PSC hagi abandonat la defensa del dret a decidir i la consulta i s’hagi sumat a les posicions de bloqueig del govern espanyol. El portaveu parlamentari del PSC, Maurici Lucena, ha justificat l’abstenció del seu grup en ‘l’immobilisme’ que desprenia la moció de C’s. ‘Els paertits polítics, per sobre de tot, han de servir per resoldre problemes i la moció que han presentat no intenta cercar solucions’.

Lucena ha insistit en què el PSC defensa la Constitució com a eina bàsica de convivència però en reclama canvis profunds per garantir un millor encaix de Catalunya a l’Estat. En aquest sentit, ha rebutjat qualsevol unilateralitat en el procés cap al dret a decidir i ha destacat ‘l’imprescindible’ pacte amb el govern espanyol abans de qualsevol convocatòria de referèndum. Precisament aquests dos punts -i el de la sobirania nacional- estaven inclosos a la moció de C’s i, tot i defensar-los oralment, el PSC s’ha acabat abstenint en tots els punts.

A C’s només se li ha sumat el PPC. Els populars han inclòs quatre punts més a la moció per fer especial èmfasi a la defensa de la Constitució. El diputat popular Sergio Santamaría ha criticat que partits com CiU pretenguin renunciar ‘al camí conjunt que ha fet tanta gent durant tant de temps’. Santamaría ha conclòs la seva intervenció garantint que ‘la unitat d’Espanya no és negociable i no té preu’.

CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP, en contra

‘Vostès apel·len a l’article 1.2 de la Constitució. Nosaltres apel·lem a l’article 1.2 de la Carta de les Nacions Unides’, ha destacat la portaveu parlamentària d’ERC, Marta Rovira. La número 2 republicana ha assenyalat, doncs, la defensa del dret a l’autodeterminació dels pobles que recull l’ONU en els seus principis bàsics i l’ha confrontat al bloqueig permanent del govern espanyol del PPC a la ‘democràcia’. Rovira ha afegit que el 80% dels catalans ja va decidir el passat 25 de novembre que vol votar el seu futur polític en un referèndum.

La secretària general d’ERC ha aprofitat la seva intervenció per ‘felicitar’ irònicament la fotografia que Pere Navarro s’ha fet aquest dijous amb els líders de PPC i C’s, Alícia Sánchez-Camacho i Albert Rivera, i la delegada del govern espanyol, Llanos de Luna, per commemorar el 35è aniversari de la Constitució.

Aquesta fotografia ha estat àmpliament comentada per ICV-EUiA i la CUP. El diputat ecosocialista Jaume Bosch ha llençat una pregunta als partits constitucionalistes de la cambra: ‘avui tres partits d’aquesta cambra s’han fet una fotografia amb la delegada del govern espanyol a la recepció de la Constitució. Potser haurien de reflexionar sobre perquè els dos partits catalans que van ser els dos únics que van tenir ponents a la Constitució del 78 (CiU i PSUC) no hi eren’.

‘La Constitució del 78 era més nostra que del PP i de C’s, que ni tan sols existia. Però la sentència de l’Estatut va expulsar a molts catalans del pacte constitucional. I el problema és que ni vostès (C’s) ni el PP ni el PSOE s’han volgut assabentar’, ha afegit Bosch.

Per part de la CUP, Quim Arrufat ha lamentat que el PSC hagi abandonat el llegat dels socialistes que sí es van ‘sacrificar’ per garantir el progrés de Catalunya. El missatge que ha transmès la direcció del partit a la delegació del govern espanyol queda ‘tan i tan lluny’ d’aquell llegat que se situa, segons Arrufat, en ‘l’immobilisme profundament retrògrad’ . Sobre la moció, la CUP s’ha oposat a tots els punts i Arrufat ha definit PPC i C’s com ‘la guàrdia pretoriana del govern d’Espanya’.

Per últim , el diputat de CiU David Bonvehí ha recordat l’època en què la Constitució defensava les ‘nacionalitats’ i parlava d’un estat format per ‘diferents nacions’. ‘Hem anat veient com aquelles ambigüitats constitucionals no s’han interpretat de la manera amb què la majoria de catalans ens haguéssim sentit més còmodes i no hem pogut encaixar Catalunya dins d’Espanya’, ha conclòs.

vilaweb

About ELCOMUNISTA.NET (86961 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: