Anuncios
ÚLTIMA HORA:

De la guerra a les aules de la Universitat de Barcelona

Es tracta d’onze nois i quatre noies que fins fa poc vivien a l’Orient Mitjà, la majoria a Síria, però també a l’Afganistan. Des del mes d’octubre viuen a Barcelona gràcies a un visat d’estudiant i segueixen un curs pont on els ensenyen català, castellà i matèries de promoció de la pau. Un cop acabin, triaran alguna de les especialitats que ofereix la Universitat de Barcelona (UB), institució que ha signat amb l’Ajuntament de la ciutat un conveni —pioner a Espanya— per poder oferir un projecte de futur a aquests joves.

L’Ajuntament ha aportat 74.707 euros per costejar el curs pont i el viatge des de l’Orient Mitjà fins a Barcelona, mentre que la Universitat de Barcelona, mitjançant la Fundació Solidaritat UB, es fa càrrec de la manutenció i l’allotjament, entre altres. La tria dels estudiants l’han portat a terme les entitats humanitàries Mitja Lluna Roja, Caritas de Síria i Stop Mare Nostrum.

L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha insistit en la voluntat de la ciutat i de l’Ajuntament d’oferir la seva solidaritat a les persones que viuen en zones en conflicte. “Si els que creiem en polítiques solidàries no ens rendim, podem fer coses per les persones refugiades”, ha afirmat Colau, i ha afegit que les ciutats “hem de convèncer els estats que podem i volem ajudar”.

La vicerectora d’Administració i Organització de la UB, Carme Panchón, ha explicat que l’acord que s’ha signat s’emmarca en el programa de suport a les persones refugiades que es va posar en marxa fa un any. Panchón també ha destacat que el conveni va adreçat a “un col·lectiu que ens sembla especialment sensible, perquè d’alguna manera representa el futur i l’esperança per a la societat siriana”.

“Barcelona, ciutat refugi”, un any després

L’octubre d’aquest any, el programa “Barcelona, ciutat refugi” va complir el primer any de funcionament, després de consolidar un reforç important dels serveis adreçats a atendre i acollir les persones refugiades a Barcelona i d’incidir de manera destacable en l’àmbit estatal, europeu i internacional per posar en relleu el paper de les ciutats a l’hora d’abordar la crisi humanitària que suposa l’última gran onada de persones que fugen dels seus països cap a Europa.

Malgrat la manca de coordinació i l’opacitat informativa del Govern estatal, ha estat en l’àmbit local que s’han anat gestionant les necessitats més immediates de les persones sol·licitants d’asil que ja viuen a Barcelona: allotjament, manutenció, roba, atenció mèdica, educació, habilitats laborals, llengües. El Servei d’Atenció d’Immigrants, Emigrants i Refugiats (SAIER) ha atès un 51% més de peticions d’informació i l’Ajuntament n’ha reforçat la dotaciópressupostària i ha augmentat el suport al col·lectiu demandant d’asil.

En l’àmbit internacional, “Barcelona, ciutat refugi” també ha impulsat la cooperació amb les ciutats que reben gran part de l’impacte de la crisi de refugiats que s’està vivint a Europa a través d’acords amb ciutats com Lesbos, Atenes o Lampedusa. També s’ha incrementat l’ajuda financera destinada a les entitats que treballen sobre el terreny en l’atenció de persones refugiades a països com el Líban o Turquia.

També s’ha treballat l’àmbit de la sensibilització ciutadana amb l’objectiu doble de posar en coneixement de la ciutadania les causes i l’origen de la crisi humanitària dels refugiats, i alhora canalitzar les accions organitzades pel teixit veïnal i d’entitats. Així, s’ha donat suport a diverses activitats, entre les quals hi ha debats, projeccions, l’exposició del fotògraf Sergi Cámara “Refugiats, l’odissea cap a Europa”, la coordinació del Dia Mundial de les Persones Refugiades o la inauguració del Memorial “Som i serem ciutat refugi” a la platja de la Barceloneta.

Anuncios

Categorías

Acerca de el comunista (78369 Artículos)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: