Lluita contra la contaminació atmosfèrica

Tal com indicava l’Informe de salut 2015, la contaminació atmosfèrica a Barcelona no només no s’ha frenat sinó que ha augmentat, i el principal responsable n’és el trànsit rodat. El Govern municipal ha presentat el Pla contra la contaminació de l’aire. S’hi inclouen 58 actuacions a aplicar entre el 2017 i el 2020, com l’establiment de zones d’emissió baixa de gasos, les restriccions als vehicles més contaminants, la promoció del transport públic i l’aposta per les zones de pacificació, les superilles o els carrils bici.

Barcelona té pocs pics de contaminació, concretament entre zero i tres episodis a l’any, però té un problema estructural de pol·lució i per això calen mesures que, a banda de les que es prenen de manera puntual, abordin el problema a curt, mitjà i llarg termini. Així ho ha destacat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

Entre les actuacions es preveu establir una zona d’emissions baixes compresa entre les rondes. No hi podran accedir els vehicles més contaminants a partir del 2020. Des de l’hivern del 2017-2018, a més, no hi podran entrar aquests vehicles si es decreta un episodi de contaminació per diòxid de nitrogen. L’Ajuntament també es reserva la possibilitat d’establir zones de protecció addicional.

Aquestes mesures més restrictives van acompanyades d’altres com, per exemple, que es facilitaran abonaments de transport públic o Bicing a canvi de donar de baixa aquests vehicles que contaminen més. S’impulsarà el transport públic: L10 Sud del metro, connexió de la xarxa dels tramvies i desplegament de la xarxa d’autobús. També es preveu triplicar el nombre de quilòmetres del carril bici i ampliar la zona verda d’aparcament, a més de regular-ne les tarifes en funció del que contaminin els vehicles.

Sanz ha posat l’èmfasi en el fet que aquestes mesures es fan en alguns casos conjuntament amb l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i de la Generalitat de Catalunya i també tenen la intenció d’implicar grans infraestructures com el port o l’aeroport; les indústries, mitjançant plans de mobilitat; els taxis, per exemple, amb noves microplataformes o la promoció de les flotes verdes, i la ciutadania, mitjançant campanyes de sensibilització.

Aquestes mesures, que es portaran al proper Plenari, s’han debatut en el marc de la Taula contra la Contaminació de l’Aire de Barcelona. Podeu llegir el document sencer amb les mesures en aquest enllaç.

About ELCOMUNISTA.NET (74990 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: