Anuncios
ÚLTIMA HORA:

Noves polítiques per fomentar la producció agroecològica i la comercialització del producte de proximitat

Barcelona.- L’actual sistema agroalimentari no té capacitat per alimentar tota la població. Per fer-ho possible, calen polítiques noves orientades a la sobirania alimentària i que considerin l’alimentació com un dret, no com un negoci; com un nutrient, i no pas com un objecte de consum. Per això, l’equip de govern ha proposat com a objectiu estratègic per al període 2016-2019 fomentar la producció agroecològica i afavorir la comercialització de productes de proximitat.

L’estratègia d’impuls de la política alimentària a Barcelona pretén fomentar a través de l’Administració una política orientada a la sobirania alimentària, el consum responsable, la producció agroecològica, els circuits curts de comercialització, la presència del producte agroecològic i de proximitat als mercats municipals i la lluita contra el malbaratament d’aliments.

Segons Jordi Via, comissionat d’Economia Cooperativa, Social i Solidària, perquè Barcelona sigui sostenible és imprescindible afrontar la qüestió de l’alimentació no únicament des de l’aspecte de la seguretat, sinó que cal assolir el repte de la sobirania alimentària. “Volem donar un impuls al conreu ecològic a la ciutat a través dels horts urbans. A més de seguir treballant en la conscienciació, volem promoure la distribució de productes ecològics, que estiguin presents als mercats municipals, i reforçar la seva presència a Mercabarna”, ha destacat Via, i ha afegit que la lluita contra el malbaratament “és una de les claus per fomentar el consum responsable”.

Fase de producció

El pla preveu, en la fase de producció, ampliar la pràctica de l’agricultura urbana i promoure la producció ecològica d’aliments en els entorns urbà i periurbà. L’objectiu final és arribar a crear una mena de parc agrari municipal, i per això es vol donar suport a iniciatives que promoguin els bancs de terres a fi de facilitar-ne l’accés o intercanvi perquè tinguin un ús agrari. Així mateix, es volen difondre els bancs de llavors de varietats locals, incorporar nous perfils laborals agroecològics dins els plans de formació i ocupacionals de Barcelona Activa i promoure formes de ramaderia urbana comercialitzable al parc natural de la serra de Collserola.

D’altra banda, l’àrea d’Ecologia Urbana pretén seguir fomentant l’extensió d’horts urbans, després que en els darrers anys s’hagin multiplicat els horts comunitaris, escolars i socials a solars, parcs i jardins del municipi. Es tracta de seguir impulsant, mitjançant aquest tipus d’horts, un canvi de consciència que afavoreixi l’autoconsum amb paràmetres de qualitat i seguretat alimentària.

Fase de distribució

En la fase de distribució cal promoure els circuits curts de comercialització (del camp al plat) amb mercats de venda directa i fires pageses i ajudant els grups de consum agroecològic que proliferen als barris de la ciutat, als quals cal facilitar espais de trobada i recursos i regularitzar la situació. A Mercabarna, per exemple, es preveu un projecte per construir un pavelló eco de venda específica de productes ecològics i també es treballa per fer obres de millora de les instal·lacions de 30 productors locals ubicats a l’entrada del mercat de la fruita i també de la zona de venda de les cooperatives agràries.

Així mateix, al mercat central de Barcelona es preveu ampliar les instal·lacions que se cedeixen al Banc dels Aliments i adequar-ne les condicions sanitàries mitjançant l’Agència de Salut Pública de Barcelona, per millorar la zona de triatge i la capacitat per emmagatzemar el producte fresc. Així mateix, es preveu introduir productes de proximitat, agroecològics i de comerç just a les màquines expenedores de les oficines, als equipaments municipals i als serveis de càtering.

Fase de consum

En la fase del consum s’aposta per millorar l’accés de la ciutadania als productes alimentaris de proximitat, agroecològics i de comerç just a tot arreu, des de Mercabarna fins als mercats municipals i als menjadors escolars.

La mesura de govern inclou l’adopció de mesures en matèria de gestió i prevenció de residus mitjançant campanyes a les escoles i a altres centres educatius, socials i professionals. També preveu que es posin en marxa mesures de sensibilització i formació —com ara la publicació d’un mapa de bones pràctiques agroecològiques a la ciutat— i que s’avaluï la participació de Barcelona en les xarxes agroecològiques nacionals i internacionals.

Anuncios

Categorías

Acerca de el comunista (78369 Artículos)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s

A %d blogueros les gusta esto: