Anuncios

Més informació per a uns serveis socials més eficients

La primera enquesta sobre les condicions de vida dels usuaris dels serveis socials a la ciutat de Barcelona permet disposar d’informació de gran utilitat per incidir, de manera més eficaç, sobre els dos condicionants principals de la pobresa: la manca d’habitatge i la manca d’uns ingressos econòmics mínims.

L’enquesta, que l’Institut Municipal de Serveis Socials a fet a més de 12.300 persones més grans de 16 anys que viuen en alguna de les 6.623 llars consultades, suposa la mostra més gran de què s’ha disposat fins ara sobre el perfil dels usuaris dels serveis socials i s’emmarca dins del procés de millora d’aquests serveis que l’Ajuntament ha dissenyat amb el nom d’Impulsem.

La tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, ha afirmat: “Mai fins ara havíem tingut aquest nivell d’accés a la informació de l’usuari, i això ens ha de servir per donar una millor resposta i fer millors propostes en polítiques socials.” L’enquesta ofereix informació específica sobre els col·lectius socials més vulnerables de Barcelona i s’avaluaran de manera més concreta les llars amb menors i amb gent gran.

De l’estudi s’extreu que la renda neta mitjana per llar dels usuaris dels serveis socials a Barcelona és d’11.611 euros l’any, prop d’una tercera part de la renda mitjana de Catalunya (30.655 euros). Un 75,4% de les llars que acudeixen als serveis socials de la ciutat viuen en situació de pobresa relativa i el 70,2% d’aquestes persones també es troba en una situació de privació material severa*, enfront del 6,7% de la població catalana en general.

Disposar d’un habitatge i uns ingressos mínims garantits per fer front a les necessitats bàsiques és la gran preocupació dels usuaris, que han d’invertir entre el 50% i el 70% de la seva renda disponible per pagar l’habitatge i els subministraments d’aigua, llum i gas (111 euros mensuals de mitjana).

El perfil majoritari de l’usuari de serveis socials, segons l’enquesta, són dones (72%) d’entre 35 i 54 anys (46,7%) i amb fills a càrrec (49,7%), nascudes a Espanya (56,5%), que no troben feina (65,3%) i sense estudis o amb estudis primaris (62,7%).

Destaca la bona valoració dels usuaris de l’atenció rebuda dels professionals de l’Institut Municipal de Serveis Socials amb un 7,6 sobre 10 de mitjana.

* Segons els indicadors de la Unió Europea (Indicadors Europa 2020. Eurostat) s’entén com a privació material severa la impossibilitat de fer front a com a mínim quatre dels nou ítems següents: despeses imprevistes de 800 euros; anar de vacances almenys una setmana a l’any; pagar sense endarreriments rebuts relacionats amb l’habitatge i els seus subministraments; fer un àpat de carn, pollastre o peix cada dos dies; mantenir l’habitatge a temperatura adient durant l’hivern; tenir rentadora; tenir televisor en color; tenir telèfon, o bé tenir automòbil.
Anuncios

Categorías

About el comunista (82548 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: