Anuncios

Un estudi radiografia per primer cop la precarietat laboral a la ciutat

Un 77,2% dels treballadors de Barcelona tenien l’any 2015 un contracte indefinit, mentre que un 22,8% el tenia d’una durada temporal. Amb tot, l’índex de temporalitat varia molt segons els col·lectius professionals i les edats. Entre els treballadors joves se situa en més del 50%. És el primer cop que un informe radiografia la precarietat laboral i analitza les condicions del treball temporal.

L’informe “El treball assalariat a Barcelona 2015. Temporalitat, intensitat laboral i durada dels contractes” indica que entre el 2010 i 2015 el nombre d’assalariats amb contracte temporal va augmentar un 10%. Amb tot, l’índex de temporalitat varia molt segons els col·lectius laborals, ja que oscil·la des de valors propers al 10% en sectors com la indústria, el comerç a l’engròs, el transport i les finances, fins a més d’un 50% entre els treballadors joves. En activitats econòmiques vinculades al turisme, la temporalitat és elevada: del 25,5% (hostaleria) i el 19,5% (comerç al detall).

Pel que fa a la diferència entre sexes, el percentatge d’assalariats temporals és més gran entre les dones (23,6%) que entre els homes (21,9%). Durant els darrers cinc anys la temporalitat ha augmentat entre les dones, atès que l’any 2010 homes i dones tenien un mateix percentatge de temporalitat (20%).

Nacionalitat i formació, factors clau

La nacionalitat i el nivell de formació també són variables rellevants. Així, una cinquena part dels assalariats espanyols tenen contractació temporal, mentre que per als estrangers aquesta proporció és d’una tercera part. Pel que fa als grups professionals, la manca de qualificació augmenta la temporalitat. Així, la temporalitat és d’un 15,5% en el grup d’oficials administratius i ajudants, i d’un 17,9% entre els caps administratius, de taller i tècnics. En canvi, la xifra se situa en un 37,1% en els grups professionals sense formació.

L’informe també subratlla l’elevada temporalitat que afecta el sector públic, amb proporcions diverses: Administració pública (36,7%), educació (31,9%), sanitat (32,2%) i serveis socials (28,8%).

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha assenyalat que l’estudi és una eina important, perquè ajuda a analitzar i comprendre el fenomen de la temporalitat a Barcelona, i ha reiterat el compromís de l’Ajuntament de promoure una contractació estable i en condicions dignes.

L’estudi s’ha elaborat a partir de la informació recollida en la Mostra contínua de vides laborals, que ofereix dades, de forma anònima, que permeten analitzar la vida laboral de 21.000 residents a Barcelona que van realitzar algun tipus de feina assalariada durant l’any 2015.

Anuncios

Categorías

About el comunista (82921 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: