Serveis socials més àgils, moderns i connectats amb el barri

Barcelona.- “Impulsem!”, el pla que replanteja el model d’atenció social bàsica a la ciutat mitjançant vint projectes estratègics fins al 2021, parteix de la necessitat d’adaptar-lo al nou context socioeconòmic marcat per la crisi i ha tingut com a base un procés consultiu de més d’un any i mig de durada, en el qual han participat professionals, persones usuàries dels serveis i entitats socials.

Segons la tinenta d’alcaldia de Drets Socials, Laia Ortiz, el paper dels serveis socials ja no és el mateix que fa uns anys. “Hi ha un context de crisi econòmica i de retallades d’altres serveis, noves lleis de l’àmbit social que burocratitzen les tasques del personal amb l’elaboració de moltíssims informes i un gruix de professionals frustrats que ha fet que es perdi l’esperit proactiu que han de tenir aquests serveis. Per tot això, cal una transformació del model”, ha conclòs.

Les vint mesures del nou pla d’acció posen les persones al centre, a través de tres línies d’actuació. La finalitat és blindar la garantia de drets de la ciutadania i reduir el nombre de visites i desplaçaments dels usuaris, facilitar les tasques i el dia a dia del personal professional i eliminar la burocràcia innecessària. Vuit dels vint projectes ja s’han posat en marxa i es preveu que la majoria de les actuacions siguin una realitat abans del 2019, tot i que el pla d’acció s’estendrà fins al 2021.

Principals línies d’actuació

La primera línia es basa en l’apoderament dels usuaris, mitjançant més i millor atenció. Per exemple, el projecte “Vine” replanteja el model d’atenció a les persones que visiten per primer cop un dels 40 centres de serveis socials de la ciutat. També s’aposta per la reducció de la burocràcia, amb una oficina centrada exclusivament en les prestacions econòmiques. La segona línia es basa en la vertebració dels serveis. Així, els centres es connectaran amb les entitats i els agents de cada barri. Aquest treball comunitari facilitarà la proactivitat del personal.

Per acabar, hi ha una tercera línia de projectes que se centra a millorar la capacitat de resposta de l’equip professional. S’evitarà que el personal desenvolupi tasques que no li pertoquen i es posarà en marxa un nou sistema d’informació que integri la totalitat de les prestacions i els serveis.

Procés participatiu

“Impulsem!” va començar al gener del 2016. En el procés de consulta per definir el pla d’acció han participat més de 800 persones, que han fet més de 1.700 aportacions. “No només és el pla de modernització dels serveis socials de la ciutat més ambiciós que s’ha fet mai, sinó que també ha estat ambiciós l’ampli procés de consulta que l’ha precedit“, ha recordat Ortiz.

També s’han incorporat al procés entitats, professionals i la ciutadania. Les persones ateses pels serveis socials han participat en una enquesta que no té precedents i que ha servit per conèixer l’opinió i el perfil de gairebé 12.300 persones. “Qualsevol persona pot esdevenir usuària dels serveis socials. Tots i totes som usuaris potencials“, ha assenyalat Ortiz.

Categorías

About el comunista (82442 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Conoce cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: