Anuncios

Recuperem la Cooperativa segle XX per al veïnat de la Barceloneta

L’edifici de la Cooperativa del Segle XX ja és de titularitat municipal després que l’Ajuntament de Barcelona l’hagi expropiat per uns 670.000 euros. D’aquesta manera, s’ha donat resposta a una antiga reivindicació veïnal que demanava que l’edifici tornés a ser pel veïnat.

L’edifici ha estat reclamat pel veïnat des de l’any 2006. Fruit d’aquesta lluita per reivindicar el patrimoni cooperatiu,  en el mandat anterior ja es va iniciar el seu  procés d’expropiació, després de fer un canvi de planejament que qualificava l’espai com a equipament de titularitat pública. L’edifici de planta baixa més tres pisos va ser projectat per Miquel Niubó i Munté l’any 1939 i és d’estil expressionista.

A partir d’ara, l’Ajuntament de Barcelona iniciarà totes les actuacions necessàries per determinar l’estat de l’edifici, redactar els projectes necessaris per rehabilitar-lo i executar les obres que han de fer que l’antiga Cooperativa del Segle XX acolli en el futur equipaments. L’immoble, està situat als números 1-3 del carrer Atlàntida i compta amb 572 metres quadrats de superfície construïda.

Paral·lelament, està previst que a principis d’any s’iniciï el procés que ha de permetre, juntament amb veïnat i entitats, definir quins seran els futurs usos que acollirà aquest espai. I és que al llarg dels anys, el veïnat ha fet diferents propostes relacionades amb quin ha de ser el destí de l’edifici i, aprofitant aquesta feina feta, s’iniciarà un cicle de debats per tal de concretar la proposta  per a l’equipament, que estarà orientat a la cultura i els joves del barri.

Una llarga reivindicació veïnal

La Sociedad Cooperativa de Consumo Siglo XX es va fundar al 1901 per un grup de 100  associats. L’entitat en un primer moment es va organitzar al voltant d’una botiga de queviures i es dedicava a la gestió popular del consum en un moment en el que la classe obrera comptava amb unes condicions econòmiques molt dolentes i hi havia una gran fractura social.

El funcionament de l’espai feia que els socis comencessin a pagar una quota i, quan passava un període de temps, poguessin començar a adquirir productes de la cooperativa. A més, la quota també servia per a cobrir malalties, pensions de vellesa o viudetat i solidaritzar-se amb causes humanitàries com, per exemple, ajudar a les famílies dels mariners morts en naufragis.

Amb el pas dels anys, la cooperativa va anar incrementant la seva activitat i es va obrir un forn de pa, un cafè-taverna i una sucursal de la botiga de queviures al carrer Atlàntida, 25. A finals dels anys 20 va arribar al seu esplendor. En aquell moment comptava amb uns 300 socis i tenia la seva pròpia moneda.

Amb l’arribada de la República, l’entitat va passar a dir-se Cooperativa Obrera i Popular el Siglo XX. Posteriorment, la Guerra Civil va aturar la seva activitat i l’edifici va ser destruït per un bombardeig al gener de 1939, el dia abans de l’ocupació per part de les forces franquistes de la ciutat de Barcelona.

Durant els primers anys de la dictadura, una junta rectora va assumir els càrrecs dels deutes de l’entitat, va aconseguir un crèdit i va iniciar la compra del solar i la construcció d’un nou edifici de tres plantes, que es va inaugurar l’any 1941. L’activitat va anar girant cap al lloguer de locals de l’edifici i a l’organització d’activitats socials i culturals.

El bar va convertir-se en el punt de trobada on es reunien molts pescadors del barri i el punt fort de l’entitat, mentre que el forn de pa va tancar i la botiga funcionava a baix ritme. A la dècada dels 80 l’activitat cooperativa es va anar esvaint.

L’any 2006 va començar una campanya veïnal per recuperar el Segle XX pel barri i per esclarir les condicions de la seva dissolució i la propietat de l’immoble. L’any 2014, l’Ajuntament de Barcelona va iniciar els tràmits per poder expropiar l’edifici que han finalitzat aquest mes.

Anuncios

Categorías

About el comunista (95107 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: