Anuncios

Una troballa per a la memòria de la ciutat

BARCELONA.- La restauració dels sostres de fusta del pati de l’Ajuntament posa al descobert unes pintures gòtiques originals del segle XIV de gran rellevància arqueològica i històrica. Les decoracions ajuden a entendre com era el consistori medieval i els seus vincles amb la Casa de Barcelona. A partir d’ara es faran estudis tècnics i pressupostaris de les pintures, que conserven molt bona qualitat cromàtica, abans de desenvolupar un projecte de restauració.

Les decoracions pictòriques daten d’entre el 1369 i el 1373 i s’han trobat en quatre punts diferents dels enteixinats del pati de l’Ajuntament. En concret, s’ubiquen als empostissats, les llates i les bigues dels sostres on hi havia algunes de les dependències menys conegudes del consistori medieval, com la Capella del Bon Govern o les estances del Trentenari gòtic.

La troballa és d’especial rellevància arquitectònica i històrica perquè permet conèixer com era la fesomia arquitectònica del vell Ajuntament. A més, els motius heràldics que hi apareixen, de l’escut reial de la Casa de Barcelona (amb quatre barres vermelles sobre fons daurat) i de l’escut propi de la ciutat (amb dos quarters amb presència de les quatre barres, i dos quarters amb la creu de Sant Jordi amb fons blanc o plata), fan palesa la convivència al consistori de la Casa de Barcelona i el Govern de la ciutat del segle XIV.

“Tenim a les mans un tresor que destil·la memòria, història i patrimoni, i que rememora els orígens d’aquesta casa, la casa de tothom”, ha remarcat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat, Janet Sanz.

La ciutat només té documentats nou enteixinats originals d’aquesta època, fet que encara fa més significant aquest descobriment.

Restauració per a la ciutadania

La conservació de les pintures gòtiques, que mantenen molt bona qualitat cromàtica i nitidesa dels colors, fan pensar que es podrien recuperar tal com eren, i que hi ha més capes en bon estat sota els sostres. Ara s’estudiaran les possibilitats tècniques i el cost per poder recuperar completament la decoració original de l’espai, i a partir dels estudis previs es dissenyarà un projecte de restauració que definirà quines pintures es restauren.

“És una joia històrica que ens dona la possibilitat de recuperar l’essència original d’aquesta casa, recuperar-la i posar-la al descobert perquè tothom pugui gaudir-la i conèixer-la”, ha explicat la tinenta d’alcaldia d’Ecologia, Urbanisme i Mobilitat.

La descoberta, molt  inesperada, s’ha produït arran de les tasques de neteja i restauració que fan els Serveis d’Arquitectura Urbana i Patrimoni als sostres del pati de l’edifici històric del consistori. Les pintures del segle XIV estaven amagades sota les decoracions visibles actualment, que daten majoritàriament de finals de l’any 1929, en què es va construir l’edifici actual. Algunes parts, però, estan cobertes amb pintures del segle XVI, també significatives, que es preveu conservar.

Anuncios

Categorías

About el comunista (93131 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: