Anuncios

Fem festa per retirar l’esclavista Antonio López de la plaça

Amb un ambient festiu i amb l’animació de Comediants i espectacles musicals i de circ, el diumenge 4 de març es retirarà l’escultura d’Antonio López, primer marqués de Comillas, comerciant i esclavista del segle XIX, de la plaça que porta el seu nom. L’acte servirà també per inaugurar dos faristols informatius perquè la ciutadania conegui la història de la plaça i també del personatge.

La retirada d’aquest monument en homenatge al negociant i esclavista de principis del segle XIX que es va enriquir amb el tràfic il·legal de persones des de les costes africanes cap a Cuba, era una vella reivindicació d’entitats i moviments ciutadans. A més, hi ha obert un procés ciutadà per rebatejar la plaça.

En el marc de la festa, també s’inauguraran dos faristols informatius, l’un sobre la història de la plaça i l’altre sobre les Bullangues de Barcelona, els avalots populars que van ser decisius a l’hora d’acabar amb l’absolutisme al segle XIX.

L’acció forma part del procés de pacificació de la via Laietana, amb un conjunt d’actuacions urbanístiques que pretenen millorar la comunicació entre el Gòtic i els barris del nucli antic.

Qui era Antonio López?

Antonio López y López, nascut a la localitat càntabra de Comillas l’any 1817, va ser un dels nombrosos homes de negocis que van marxar a les Amèriques, primer a Mèxic i després a Cuba, per fer-hi negocis. Allà va participar en el tràfic d’esclaus des de les costes africanes cap a Cuba, una activitat que era il·legal des del 1820 i que li va generar una gran riquesa.

Quan López va tornar a la península es va instal·lar amb la seva família a Barcelona, des d’on va impulsar l’empresa naviliera Compañía Trasatlántica, i va contribuir a la fundació del Banco Hispano-Colonial, entre altres iniciatives empresarials, a més de tenir un paper actiu en el manteniment del treball esclau i en el fre a les reformes socials a les colònies espanyoles com Cuba o Puerto Rico.

Aquesta contribució li van valdre el títol de marquès de Comillas el 1878 i el de gran d’Espanya, el 1881, atorgats per Alfons XII. El 1884, un any i mig després de la seva mort, es va erigir l’estàtua en homenatge a la seva figura. Aquesta estàtua ha suscitat polèmica ja des del primer moment i va ser enderrocada el 1936 al començament de la guerra i reconstruïda el 1944, amb la col·laboració de l’escultor Frederic Marès.

D’altra banda, les Bullangues van ser avalots de la classe baixa de les ciutats, que entre el 1835 i el 1843, exigien reformes democràtiques i de participació política i que van protagonitzar actes de protesta pel malestar social i la marginació política que patien, en especial contra aquells que consideraven responsables de la desigualtat i la pobresa.

 

Anuncios

Categorías

About el comunista (95265 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: