Anuncios

Volem la pau, no l’oblit

Els dies 16, 17 i 18 de març de 1938 la població de Barcelona va patir un bombardeig ininterromput de l’aviació feixista italiana. No era un atac sobre objectius militars, només es pretenia reprimir i atemorir la ciutadania indefensa i obrir el camí a l’ofensiva franquista. Un complet programa d’activitats servirà per recordar els fets i reforçar el compromís de la ciutat amb la pau.

L’acció principal d’aquesta commemoració serà el videomapatge que es projectarà sobre la façana de l’Ajuntament els dies 16, 17 i 18 de març, titulat L’Arbre de la memòria. Obra de l’artista Xavi Bové, l’espectacle fuig de la recreació del dolor i proposa la creació d’un arbre gegantí que connecta la terra i el cel mitjançant raigs de llum i fils subtils de veu que acaben fent un clam global a la pau i la llibertat.

Durant la presentació dels actes, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, ha afirmat: “És èticament bo i culturalment necessari que es recordi que una ciutat com Barcelona va patir, no fa tant de temps, el que ara pateixen altres llocs del món.”

El primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, ha afegit: “La gran tragèdia de la nostra època és que, a diferència d’aquells que van patir els bombardejos i van ser acollits per altres països, avui, a les ciutats no ens deixen acollir les persones que deixen enrere casa seva per culpa de la guerra.”

El Born Centre de la Cultura i Memòria estrenarà al mes de juliol l’exposició “Una infància sota les bombes”, que explica la vivència dels infants que van viure els bombardejos a través dels seus dibuixos.

A més, el Museu d’Història de Barcelona ha preparat un programa ben ampli d’activitats per a les escoles, visites guiades al refugi 307, a les bateries antiaèries o al turó de la Rovira i s’editaran nous estudis i llibres com ara Barcelona, topografia de la destrucció, que documenten en detall els llocs on van impactar les bombes i els danys causats.

1936-1939, quan va ploure foc

Des d’un quart d’onze de la nit del dia 16 de març i durant gairebé 41 hores consecutives, van caure sobre la ciutat 45.000 quilos de bombes dels avions de l’aviació feixista italiana. Les bombes van causar 551 víctimes mortals i 1.151 ferits, a més de destruir totalment 76 edificis i causar danys greus en un centenar més.

No van ser els únics bombardejos que va patir la ciutat durant la Guerra Civil i que van castigar tota la seva extensió, tot i que els principals danys es produïssin al Poblenou, la Barceloneta, Sant Andreu, Can Tunis, el Gòtic, el Raval, l’Eixample o el Guinardó.

Uns mesos abans es va produir la massacre infantil de l’escola de la plaça de Sant Felip Neri, on van perdre la vida 153 persones, 50 de les quals eren infants.

Anuncios

Categorías

About el comunista (95265 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: