Anuncios

Objectiu: reduir la pobresa i la precarietat femenina

BARCELONA.- La pobresa i la precarietat afecten majoritàriament les dones. Totes les estadístiques i els estudis municipals incorporen dades segregades per sexes que ho corroboren i permeten afinar les polítiques i estratègies.

L’Ajuntament va engegar fa dos anys l’Estratègia contra la feminització de la pobresa i la precarietat (2016-2024), amb 71 actuacions, un 85% de les quals ja s’estan executant.

Durant el 2017 al voltant de 4.400 dones van millorar la seva situació laboral gràcies a programes municipals d’assessorament, de formació icontractació com el Pla de xoc contra l’atur de molt llarga durada, en què han participat 670 dones; els dispositius d’inserció sociolaboral del projecte “Treballs als barris”, que han atès 922 dones, i el programa Labora, que incorpora la perspectiva de gènere i el 2017 va contractar 1.027 dones.

En aquesta línia, i en relació amb els nous criteris de contractació impulsats per l’Ajuntament a través de clàusules socials, des del juliol del 2017 un total de 79 contractes nous han incorporat clàusules de gènere.

Entre els anys 2017 i 2018 s’ha treballat per posar en funcionament punts de defensa dels drets laborals. Un es troba a Ciutat Vella, i en les properes setmanes se n’obriran dos més, a Nou Barris i Sants-Montjuïc. Aquests espais serveixen per lluitar contra la precarietat laboral i detectar situacions de vulneració dels drets laborals de les persones treballadores, especialment en els sectors feminitzats del turisme i de les cures.

Al llarg d’aquest darrer any s’ha treballat en programes específics per facilitar la incorporació de les dones en el món laboral. En concret, amb programes com “Construïm en femení altres economies”, que té per objectiu impulsar projectes d’emprenedoria femenina, o “Camí de la solidesa”, que fomenta les organitzacions d’economia cooperativa i social gestionades majoritàriament per dones.

Set dones en situació d’atur o de precarietat laboral han participat en el projecte “La Marina dona empenta”, en el marc del qual se les ha format en la conducció de camions. Finalment, s’ha impulsat el segell turístic Biosphere perquè les empreses adherides incorporin criteris de treball digne i d’igualtat de gènere.

Les cures

El 90% de les cures familiars les fan les dones. Aquest darrer any s’ha augmentat el pressupost de serveis municipals que donen suport a les persones dedicades a les cures. S’ha augmentat un 28% el pressupost del Servei d’Atenció Domiciliària, un 23% el de la teleassistència, un 14% el de les escoles municipals i un 20% el del programa Respir.

Ajuts socials per reduir la precarietat

S’han destinat 2.065 ajuts socials a famílies monoparentals, 2.001 dels quals han estat concedits a dones. També s’han ampliat les ajudes per a berenars als centres oberts i diaris i per als casals d’estiu. En matèria d’habitatge, una anàlisi elaborada amb perspectiva de gènere dels diferents ajuts per pagar l’IBI ha revelat que les dones representen un 76% de les persones beneficiàries.

 

Anuncios

Categorías

About el comunista (92900 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: