Anuncios

En Comú Podem registra una llei per modificar el Codi Penal i introduir l’aporofobia com a delicte d’odi

L’any passat el Senat ja va aprovar amb el vot positiu de totes les forces polítiques, a excepció de Fòrum Astúries, una moció del mateix senador Comorera per incloure l’aporofobia (odi cap a les persones pobres) en l’article 22.4 del Codi Penal.

El senador i portaveu de Justícia d’Units Podemos-En Comú Podem-En Marea en la Cambra alta, Joan Comorera, ha registrat una Proposició de Llei de reforma de la Llei Orgànica 10/1995, de 2 de novembre, del Codi Penal, amb l’objectiu d’introduir el terme aporofobia.

Des de fa unes dècades, malgrat acabar de ser reconeguda per la Real Acadèmia Espanyola, l’aporofobia és el terme que tracta de donar nom a un fenomen molt estès i invisibilitzat en la societat: el rebuig cap als pobres. És a dir, aporofobia s’utilitza per definir l’odi cap a les persones pobres o en situació de vulnerabilitat. En els últims anys s’han produït situacions d’agressions i discriminació a persones sense llar. No obstant això el Codi Penal no contempla dins dels delictes d’odi com a agreujant la situació soci-econòmica de les víctimes, a pesar que és evident que aquesta situació les fa especialment vulnerables.

Segons les dades que aporta Hatento, l’Observatori de Delictes d’Odi contra Persones Sense Llar, el 47% d’aquest col·lectiu ha estat víctima d’atacs per aquesta raó. “Cometre el delicte per motius racistes, antisemites o una altra classe de discriminació referent a la ideologia, religió o creences de la víctima, l’ètnia, raça o nació a la qual pertanyi, el seu sexe, orientació o identitat sexual, raons de gènere, raons d’aporofobia o d’exclusió social, la malaltia que pateixi o la seva discapacitat”. Així quedaria, amb la modificació proposada per En Comú Podem, l’apartat 4º de l’article 22 de l’actual Codi Penal, que és el que regula els agreujants que es contemplen en els delictes d’odi.

El Tribunal Suprem, en la seva sentència 1160/2006, assenyalava ja l’absència de l’aporofobia en els supòsits inclosos en l’article 22.4 del CP, impossibilitant-li aplicar l’agreujant de delicte d’odi a l’agressió soferta per una persona sense llar. La iniciativa impulsada pel senador Comorera ve a corregir aquest buit legal que l’alt tribunal espanyol ja havia assenyalat fa ja 12 anys. El senador Joan Comorera apunta que “el fet de reconèixer en la nostra pròpia llei l’existència del delicte d’odi per aporofobia és un punt de partida per visibilizar la realitat que sofreixen nombroses Persones Sense Llar al nostre país”. Afegeix el senador d’En Comú Podem que “es tracta d’una eina que reclamaven jutges i fiscals per perseguir uns delictes que, per desgràcia, són més comunes del que pensem”.

Anuncios
About el comunista (67500 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: