El jaciment de la Casa Sanmartí explica la vida al Born durant el segle XVII

BARCELONA.- La campanya d’excavació al jaciment d’El Born Centre de Cultura i Memòria se centra enguany en la Casa Sanmartí, una edificació de finals del segle XVII on va viure el comerciant de mules Pere Sanmartí amb la seva dona, dos fills, una criada i un mosso. Professionals i estudiants d’arqueologia hi treballaran fins al 28 de juliol per desenterrar la història que s’hi amaga.

El Born del segle XVII

La Casa Sanmartí estava situada entre el rec Comtal, el pla d’en Llull i la plaça del Bornet, una localització estratègica que permet explicar l’evolució urbanística del Born. A més, l’excavació permetrà esbrinar la relació entre la Casa Sanmartí i la Casa Martorell, una residència contigua. Els primers indicis apunten que totes dues edificacions haurien estat unides en diferents moments històrics.

Respecte al conjunt arqueològic, la Casa Sanmartí se situa en un dels marges del rec Comtal, al costat del pont de la Carnisseria, que creuava el canal. A la paret exterior es poden observar dos forats que servien per llançar al rec els residus, segurament els que provenien de les latrines.

El rec Comtal servia per abocar-hi tot tipus de restes, des d’aigües fecals fins a objectes en desús o trencats, restes d’aliments, etc. En un dels pilars del jaciment es conserven una part d’aquestes restes, entre les quals s’aprecien fragments de ceràmica i ossos de porc i cavall.

Objectes quotidians

Entre el material arqueològic recuperat es troben nombrosos objectes de la vida quotidiana, especialment atuells ceràmicsfragments de pipes de fumarrestes de fauna i monedes i, com a element singular, un ventall d’os. La presència d’aquests elements respon a una pauta d’abandonament típica dels conjunts arqueològics, on es depositen els estris que ja no serveixen a un fi o són prescindibles.

Arqueoborn

El programa Arqueoborn és el projecte d’excavació que es du a terme al jaciment, en el qual participen el personal d’El Born CCM, el Servei d’Arqueologia de Barcelona i el Servei d’Arqueologia i Paleontologia de la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.

En aquesta campanya han participat els estudiants d’arqueologia de la Universitat de Barcelona, que han treballat al costat de professionals de la disciplina i de restauradors i restauradores. La tasca d’extracció de les diferents restes arqueològiques trobades continua amb un procés de conservació i investigació que culmina amb la divulgació de les troballes.

El Born CCM

L’encaix particular del jaciment en el museu permet oferir una visió integral de la cultura i la memòria i acosta el visitant a la tasca de recuperació i preservació del patrimoni des de l’origen. Durant la campanya d’excavació, el públic podrà observar les tasques que s’hi duen a terme des de la balconada i prendre part en visites comentades gratuïtes.

About ELCOMUNISTA.NET (82701 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: