Compromís contra l’activitat dels pisos turístics il·legals

BARCELONA.- La taula de plataformes de lloguer vacacional, formada pels principals operadors, s’ha compromès a la tolerància zero amb els pisos sense llicència i explorarà tots els mecanismes per aconseguir al més aviat possible una ciutat lliure d’activitat turística il·lícita. Mentrestant, els serveis municipals intensifiquen els controls durant l’estiu i sol·liciten la retirada de 1.500 habitatges il·legals a Airbnb i Wimdu.

L’última trobada de la taula de plataformes de lloguer vacacional, celebrada aquest dilluns, 23 de juliol, ha servit per remarcar el compromís de les plataformes per la lluita contra els pisos sense llicència i per establir com a prioritat la cerca i el desenvolupament de tots els mecanismes de control necessaris per evitar al més aviat possible l’oferta il·legal d’allotjaments turístics de la ciutat.

A més, es compartiran amb la Generalitat i altres ajuntaments les eines consolidades que funcionen a Barcelona perquè es puguin estendre a altres municipis. L’objectiu és facilitar la lluita contra l’activitat turística il·legal arreu de Catalunya.

En la reunió d’avui han participat representants de HomeAway, Booking.com, TripAdvisor, Rentalia, Apartur i Airbnb, que s’ha incorporat recentment a la taula després d’acordar la cessió de les dades als serveis municipals per facilitar la detecció de l’activitat il·legal al seu web.

S’exigeix la retirada de 1.500 pisos turístics il·legals més

Els serveis municipals han exigit a Airbnb que retiri 1.082 pisos turístics il·legals més anunciats al seu web, que s’afegeixen als gairebé 4.000 detectats en un any, i uns altres 424 a la plataforma Wimdu.

Les dades recollides, de principis de juny, inclouen també l’oferta il·legal d’altres plataformes: 115 a HomeAway, 46 a TripAdvisor, 22 a Rentalia, 18 a Only Apartments i 7 a Niumba.

En dos anys, un 70% menys d’oferta il·legal

Des de la posada en marxa, el juliol del 2016, del pla de xoc contra els habitatges d’ús turístic (HUT) il·legals, s’han tancat 2.355 allotjaments, i continua el tràmit per tancar-ne 1.800 més. A més, s’han obert 10.635 expedients i s’han imposat 5.503 sancions, cinc vegades més que en el període 2014-2016.

A part de l’acció sancionadora, s’ha avançat pel que fa al control dels habitatges amb més inspectors i eines tecnològiques, que han ajudat a dissuadir els anunciants i a afavorir el compromís de les plataformes per la tolerància zero.

Com a conseqüència d’aquest treball, els pisos il·legals detectats a les plataformes s’han reduït de 5.875 l’any 2016 a 1.714 al juny del 2018, un 70% menys.

A més, aquest estiu es reedita la campanya “Fair Tourism BCN”, per informar i sensibilitzar tant la ciutadania com els visitants sobre els perjudicis d’aquesta activitat il·lícita. El web inclou un cercador per verificar si els immobles que ofereixen les plataformes tenen llicència, i permet al veïnat avisar als serveis municipals en cas de detectar un possible pis turístic il·legal.

Aval judicial al PEUAT

Dues sentències del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) estableixen que l’acord del Pla especial urbanístic d’allotjaments turístics (PEUAT), que incloïa la suspensió temporal de llicències, va ser plenament legal, sense arbitrarietat i motivat perquè s’adequava al que es volia defensar.

El PEUAT és la norma municipal que estableix que només es concediran noves llicències d’ús turístic a les zones de la ciutat menys denses i amb menys pressió turística, mentre que als barris centrals de la ciutat no se’n donaran més encara que hi hagi establiments que tanquin.

El TSJC ha desestimat els dos recursos presentats l’any 2015 per les companyies hoteleres Claris i Hotusa en contra d’aquest acord. En total, es van interposar fins a 27 recursos.

Les sentències, encara no fermes, determinen que la suspensió de llicències és una competència municipal que permet analitzar l’escenari per poder desenvolupar un pla especial de regulació d’usos, que la comissió de govern era l’òrgan competent per aprovar l’acord, que aquest no vulnerava el dret a la defensa perquè la suspensió de llicències era temporal i que no hi va haver omissió de tràmit d’audiència perquè tothom va poder fer les al·legacions pertinents.

About ELCOMUNISTA.NET (86375 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: