17 d’agost, un clam per la pau

L’atemptat del 17 d’agost a la Rambla va colpejar tota la ciutat. Com a resposta, veïns, veïnes i persones de tot arreu es van unir per reafirmar, un cop més, que Barcelona és una ciutat de pau, oberta, plural i inclusiva. El primer aniversari es commemorarà amb un acte de record de les víctimes i de la solidaritat que va impregnar els carrers.

Acte d’homenatge

Amb “Barcelona, ciutat de pau”, acte en record de les víctimes i solidaritat pels atemptats terroristes del 17 d’agost, la plaça de Catalunya serà l’escenari d’aquest homenatge auster, senzill i emotiu, en què el protagonisme recaurà en els familiars de les víctimes i els ferits, sense parlaments oficials. L’acte començarà a les 10.30 hores el divendres 17 d’agost.

Les cinc escoles municipals de música i el Conservatori Municipal de Música de Barcelona oferiran un concert que s’obrirà amb El cant dels ocells. Posteriorment es llegirà un poema en cadascuna de les set llengues de les setze víctimes mortals: català, castellà, anglès, francès, portuguès, italià i alemany. La lectura anirà a càrrec dels i les joves de diferents religions i creences que ja l’agost de l’any passat van participar en l’acte interconviccional.

Prèviament s’haurà fet una ofrena floral al mosaic de Joan Miró situat al Pla de l’Os, emplaçament de la Rambla que es va convertir en el símbol del clam espontani i solidari de la ciutadania just l’endemà de l’atemptat.

Preservar la memòria col·lectiva

Aquesta onada espontània de solidaritat va vestir la Rambla d’objectes i documents d’homenatge a les víctimes i suport a les famílies afectades. En total s’hi van recollir, inventariar i arxivar més de dotze mil elementsque, un any després, es poden consultar a través del web Memorial la Rambla 17A.

Es tracta d’un arxiu digital que pretén preservar la memòria col·lectiva. Una recopilació navegable en què es poden veure i llegir totes les ofrenes dipositades al carrer i escrites al llibre de condol. La pàgina es pot consultar en català, castellà i anglès.

El Centre de Col·leccions del MUHBA ha documentat entorn de vuit mil objectes, després de recollir i ordenar el material dipositat en els diferents punts de la Rambla. Tècnics del Museu d’Història han estat els encarregats d’identificar, registrar, fotografiar i recollir la informació bàsica dels objectes per incloure’ls al web del memorial.

D’altra banda, l’inventari, la preservació i la difusió dels documents recollits a la Rambla s’ha dut a terme des de l’Arxiu Municipal Contemporani. Tècnics de restauració i conservació han fet el tractament de tots els documents perquè no es deteriorin. En total, s’hi han identificat 4.654 documents.

About ELCOMUNISTA.NET (86338 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: