Anuncios

Els experts Iolanda Fresnillo i Amedeo Spadaro, a la comissió de l´auditoria ciutadana del deute

Auditar el deute públic és l’única manera per reflexionar sobre si el model de fiscalitat i el model de finançament públic són suficients. Així ho ha dit la sociòloga Iolanda Fresnillo durant la seva compareixença a la comissió sobre l’auditoria ciutadana del deute que impulsa Podem al Parlament, juntament amb el professor de la UIB, Amedeo Spadaro.

La sociòloga Iolanda Fresnillo, membre de la Plataforma Auditoria Ciutadana del Deute, ha traslladat tota la seva experiència a l’Observatori del deute en la Globalització com investigadora sobre deute, institucions financeres internacionals i finances responsables per tal que l’anàlisi global del deute signifiqui millorar les polítiques públiques. ‘Auditar el deute públic és l’única manera per reflexionar sobre si el model de fiscalitat i el model de finançament públic són suficients’, ha dit la sociòloga.

Fresnillo ha destacat la importància d’analitzar quin impacte té el deute en els pressuposts i per tant en les condicions de vida de la població, en polítiques de medi ambient, en inversions socials, en salut, en educació, en qüestions de gènere… i  com serveix per detectar bones i males pràctiques en les polítiques públiques perquè no es tornin a repetir. L’avaluació de les polítiques públiques ha de ser permanent, amb transparència i accessibilitat per a la població, ha dit.

El Fons de Liquiditat Autonòmica, el FLA, va ser utilitzat pel govern espanyol per exercir un control i una ingerència en les competències i autonomia de les comunitats autònomes, ha assegurat però considera que ens hauria de fer reflexionar en la necessitat d‘un instrument de finançament públic per a aquestes, d’una banca pública. I ha apuntat la necessitat d’aprofitar els recursos existents, referint-se a la sindicatura de comptes.

Per la seva part, Amedeo Spadaro, ha destacat la necessitat d’implantar des d’un punt de vista legal la cultura de l’avaluació de la institució pública en el dia a dia i passar a un marc més modern, una qüestió que va més enllà de qualsevol marc polític, ha dit. I ha posat d’exemple quan es redueix la despesa en un moment de crisi que té un impacte social enorme, ha dit, ja que el 80% de la despesa pública va destinada a sanitat, educació i protecció social. No és el mateix invertir en fer un hospital o una escola pública que en fer una autopista, ha explicat, per tant la classe política ha de tenir aquesta informació del dia a dia de la institució pública, ha insistit. No només és important la macroeconomia sinó també la microeconomia.

La portaveu adjunta, Laura Camargo, ha agraït la presència del professor de la UIB, Amedeo Spadaro, i de Iolanda Fresnillo, experts en polítiques públiques, ha dit, per aportar les seves experiències en una qüestió en què incideixen les auditories que és com es gestionen els doblers públics perquè la ciutadania sàpiga en què es gasten els doblers públics.

L’auditoria és un dels compromisos amb la gent inclosos en els Acords pel Canvi, el full de ruta del Pacte en aquesta legislatura, per tal de conèixer no només cóm s’ha generat el deute de gairebé 9.000 milions d’euros de la riquesa de la Comunitat, sinó també generar palanques perquè aquestes polítiques no es tornin a repetir, aquestes contractacions, aquesta manera de governar per enriquir les butxaques dels amics, perquè de la comissió pugui sortir aquesta manera diferent de fer política.

La comissió instarà l’Oficina Anticorrupció a contractar una consultora especialitzada en auditories ciutadanes del deute i les polítiques públiques. L’encàrrec d’aquesta consultora es farà segons els objectius i requisits que defineixi la comissió, es planteja dur a terme un anàlisi de les inversions públiques i del deute, així com un estudi del procés d’endeutament, el seu origen, els seus resultats i impactes, amb la finalitat d’establir instruments i polítiques necessàries per a garantir un endeutament al servei de la majoria social.

Pel que fa als diferents compareixents, hi participen entre altres càrrecs públics relacionats amb pressuposts i tresoreria de la CAIB, especialistes de la UIB, representants de moviments socials com ATTAC o Ecocrida, experts com Eric Toussaint, portaveu de la xarxa internacional del comitè per a l’abolició dels deutes il·legítims o l’economista i regidor Carlos Sánchez-Mato, així com participants de l’Auditoria del deute públic de l’Equador, que intervindran en les comissions per vídeo conferència.

Anuncios
About el comunista (67702 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: