Una ciutat que defensa els drets humans

BARCELONA.- Al mes de desembre, la Declaració Universal dels Drets Humans complirà 70 anys, i Barcelona vol reivindicar-se de nou com a referent de la defensa dels drets de les persones. A la ciutat tindrà lloc la conferència internacional Cities For Rights, una trobada per debatre sobre els reptes globals per fer front a un moment històric i polític de retrocés dels drets arreu del món.

Cities For Rights se celebrarà els dies 10 i 11 de desembre, i analitzarà quin paper juguen les ciutats en la lluita per la protecció i garantia dels drets humans des de diferents eixos i des d’una mirada feminista. El tema principal serà la vulneració de drets de les persones migrants i refugiadesa causa de les polítiques migratòries i de control de fronteres, cada cop més restrictives i criminialitzadores amb l’auge dels governs d’extrema dreta.

Per fer-ho, es comptarà amb representants de les Sanctuary Cities que s’han plantat als Estats Units contra les polítiques xenòfobes i racistes de Trump, així com de moviments com United We Dream, que aglutina desenes de milers de dreamers que van arribar a EUA sent menors i que ara viuen sota l’amenaça de deportació de Trump, o l’ACLU, l’organització d’advocats que va tombar el veto antirefugiats de Trump.

El dret a l’habitatge serà un altre dels eixos principals, convertit en un dels drets fonamentals més vulnerat a la majoria de grans ciutats. En aquest sentit es comptarà amb la presència de la Relatora Especial de Nacions Unides pel Dret a l’Habitatge, Leilani Farha, així com de representants de ciutats que estan impulsant polítiques valentes per defensar els drets dels llogaters front les dinàmiques globals dels fons especulatius.

La conferència reunirà també ponents de reconegut prestigi internacionalcom el periodista i escriptor britànic Owen Jones.

A més del 70 aniversari de la Declaració Internacional dels Drets Humans, enguany en farà vint de la conferència “Ciutats pels Drets Humans”, que l’any 1998 va reunir més de 70 ciutats del continent europeu a Barcelonaper donar veu al municipalisme com l’administració més propera en la defensa, la protecció i la garantia dels drets de la ciutadania.

Arriba el projecte Umbral

Les migracions són un dels trets característics de les societats actuals. Els conflictes bèl·lics, la pobresa i la manca de llibertats que es viuen en alguns països forcen la població a fugir a la recerca d’un futur digne,sovint deixant-se la vida en el trajecte o quedant confinada en camps de refugiats.

En el marc de la conferència Cities For Rights, la ciutat acollirà el projecte Umbral, un desplegament artístic que reunirà les obres de deu artistes internacionals i tres entitats per reflexionar i comprendre les desigualtatsque viuen els milions de persones que es veuen obligades a emprendre una ruta migratòria.

Les intervencions artístiques aniran a càrrec de Yto Barrada i Leila Alaoui, Banu Cenetoglu, Ramon Esono, Daniel García Andújar, Eulàlia Grau, Rogelio López Cuenca i Elo Vega, Teresa Margolles, Dan Perjovschi, Estefanía Peñafiel i Hiwa K. També hi haurà les obres dels projectes de Frontera Sud, Sueños Refugiados i Un regal per a Kushbu.

Així, el projecte s’iniciarà el 10 de desembre i es podrà veure fins el 6 de febrer en 13 estacions de metro dels deu districtes de Barcelona. D’altra banda, es preveuen activitats de difusió i aprenentatge per tal de remoure consciències i afrontar la realitat de les persones migrades i refugiades.

About ELCOMUNISTA.NET (71715 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: