Anuncios

El memorial de les víctimes de l’atemptat de la Rambla pren forma

Un memorial situat a les proximitats del mosaic del pla de l’Ós, de Joan Miró, a la Rambla, recordarà per sempre les víctimes i la resposta ciutadana posterior als atemptats del 17 d’agost, que van causar setze morts i més d’un centenar de ferits a Barcelona i Cambrils. A més, es farà una restauració i conservació del mosaic, convertit en imatge icònica d’aquells fets.

La proposta preveu la instal·lació d’una placa a terra, situada uns metres abans del mosaic de Miró, amb una frase escollida d’entre els més de cinc mil escrits de solidaritat expressats per la ciutadania durant els dies posteriors a l’atemptat. La placa estarà acompanyada del dibuix que Frederic Amat va crear poc després dels atemptats i que va cedir a la ciutat, actualment conservat a l’Arxiu Municipal de Barcelona.

La frase, que originàriament es va escriure en àrab i diu: “Que la pau et cobreixi, oh ciutat de la pau”, la van seleccionar entre deu propostes que prèviament havia triat un jurat  format en el marc de “Barcelona, ciutat de la literatura”.

El Memorial, que s’instal·larà a la primavera del 2019, s’entén com un homenatge a la pau, la cultura i la fraternitat, i pretén convertir-se en un referent universal que convidi a la concòrdia, l’entesa i la solidaritat entre les persones.

La proposta ha estat treballada en el marc de la Comissió Especial pel Memorial, en què han participat el Comissionat de Programes de Memòria, el Districte de Ciutat Vella, el Consell Assessor d’Art Públic, el MUHBA, l’Arxiu Municipal de Barcelona, “Barcelona, ciutat de la literatura” i l’equip KmZERO —responsable de la reforma de la Rambla—, que també s’ha fet càrrec de l’avantprojecte Memorial per integrar-lo en el projecte global d’urbanització.

Restauració del mosaic de Miró

El  mosaic de Miró, inaugurat l’any 1976 i concebut com a lloc de benvinguda als visitants de la ciutat, ha esdevingut una imatge icònica de l’atemptat. A partir del 2020, es restaurarà i netejarà in situ, dins del conjunt de les obres de transformació de la Rambla. L’equip de tècnics que hi treballarà estarà format per restauradors pertanyents a l’International Committee for the Conservation of Mosaic (ICCM).

La millora del passeig preveu a més que s’hi substitueixi el paviment i es plantin de set unitats d’arbre plataner a l’entorn del Memorial.

El mosaic del pla de l’Ós, és un dels quatre regals que Joan Miró va fer a Barcelona l’any 1971, juntament amb el Mural de l’Aeroport (1970), que dona la benvinguda als viatgers que arriben per aire; una escultura al parc de Cervantes per als que arribessin per terra —que no es va arribar a crear—, i el Centre d’Estudis d’Art Contemporani Fundació Joan Miró, que va obrir les portes l’any 1975. L’escultura Dona i ocell va ser concebuda amb posterioritat a la resta de projectes i es va instal·lar l’any 1982 al parc de Joan Miró.

Anuncios
About el comunista (66050 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com

Deja un comentario

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.

A %d blogueros les gusta esto: