Barcelona i l’àrea metropolitana i Madrid passen finalment a fase 1 dilluns

Després del tercer examen, han passat la prova. Barcelona i la seva àrea metropolitana i la Comunitat de Madrid entrarà a la fase 1 a partir de dilluns. Segons confirmen fonts dels dos governs a ElNacional.cat, ja han rebut trucada del Ministeri per a comunicar el veredicte. L’Estat ho ha avalat, després que aquests territoris, els més afectats pel coronavirus a Espanya, hagin passat tres setmanes en fase 0. Durant l’última setmana s’han flexibilitzat algunes mesures, sobretot pel que fa al comerç minorista, que ja no requereix de cita prèvia com abans.

També progressarà a fase 1 la comarca del Baix Montseny, que s’havia quedat endarrerida juntament amb la capital. D’aquesta manera, s’uniran a les zones sanitàries de Lleida, Girona i la Catalunya Central i les comarques del Garraf i l’Alt Penedès, que continuaran en fase 1. Per la seva part, Terres de l’Ebre, Camp de Tarragona i Alt Pirineu-Aran progressaran a la fase 2 a partir del dilluns.

El cas més polèmic ha estat el de la Comunitat de Madrid, que porta tres setmanes demanant el canvi de fase malgrat ser el principal focus de la pandèmia a Espanya. A la tercera ha anat a la vençuda, però enmig hi ha hagut fins i tot dimissions dels tècnics autonòmics de Sanitat, que consideraven que no es complien els criteris sanitaris. El govern d’Isabel Díaz Ayuso ha anunciat que presentarà un recurs davant del Tribunal Suprem contra la negativa reiterada del Ministeri de Sanitat.

Les nou províncies de Castella i Lleó, que ha canviat d’unitat territorial, també passaran a fase 1.

Una llarga llista de territoris també entraran previsiblement en fase 2, on ara només hi ha les illes de Formentera, El Hierro, La Graciosa i La Gomera. Són la resta dels dos arxipèlags, el País Basc, Navarra, Galícia, Astúries, Cantàbria, La Rioja, Aragó, Extremadura, Andalusia, Ceuta i Melilla i dos províncies de Castella-la Manxa. En el cas d’Andalusia, progressaran totes menys Granada i Màlaga.

Després d’un petit rebrot, el País Valencià ha decidit no demanar el canvi a fase 2 dels seus departaments sanitaris que ja porten dues setmanes en fase 1.

Recurs de Madrid al Suprem

Isabel Díaz Ayuso ha portat la seva batalla al terreny judicial. Segons va informar el govern autonòmic el dimecres, la Comunitat de Madrid interposarà un recurs davant de la sala contenciosa del Tribunal Suprem contra la decisió del Ministeri de Sanitat de denegar el canvi a la fase 1 de la desescalada pel coronavirus. L’executiu considera que “la resolució no obeeix a criteris tècnics aplicats de forma homogènia a tot el territori”. Tampoc no té “constància” que existeixi cap informi que motivi el primer rebuig.

elnacional.cat

About ELCOMUNISTA.NET (71908 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: