Barcelona canvia la gestió del verd per augmentar fins a 383 hectàrees els espais de biodiversitat

Barcelona guanyarà 17 espais naturalitzats en espais verds existents, que representen 783.300 metres quadrats de nou espai bio, i 49.000 metres quadrats més en espais verds viaris.

S’inicia una nova gestió del verd que afavoreix els processos ecològics, l’entrada espontània de flora i fauna, sense perdre la qualitat estètica i orientant-los al benefici social, de salut i de conservació de la biodiversitat.

Mesures com abaixar la freqüència de la sega per afavorir el creixement de les herbàcies o augmentar el nombre d’escocells amb vegetació són algunes de les mesures previstes en aquest procés de naturalització.

Es creen els refugis de biodiversitat, espais amb mesures específiques de conservació i preservació tant de la flora com de la fauna que hi viu. El Parc de la Ciutadella, les places de Sagrada Família i Gaudí i el Parc de Diagonal Mar incorporaran espais d’aquesta categoria.

La naturalització dels espais verds vol potenciar l’ampliació espontània de la vegetació que s’ha produït durant el confinament per la covid-19 i avançar en la lluita contra els efectes de l’emergència climàtica.

Beneficis ambientals i en la salut

 • Més benestar físic i emocional per a la ciutadania.
 • Millora de la qualitat de l’aire.
 • Regulació de la temperatura ambient.
 • Més zones d’ombra.
 • Espais més agradables per fer vida social.
 • Paisatges més bonics.

Quines accions es preveuen?

 • Un total de 17 parcs i zones verdes de referència potenciaran el creixement de la vegetació i la protecció de la biodiversitat. També s’actuarà en seixanta espais viaris d’ús poc intensiu per als vianants, com ara rotondes.
 • Catalogació i regulació de les zones d’interès natural, on predomina l’ecosistema mediterrani, per aconseguir una cura i una protecció especial dels espais. S’hi inclouen àrees de Montjuïc, els Tres Turons i el vessant de solell de Collserola.
 • Reducció de la freqüència de sega per transformar la gespa tradicional dels parcs en prats urbans, en herbassars o en prats de flor amb més valor ambiental i impacte visual.
 • Un miler més d’escocells, fins a arribar als 2.300 en dos anys, afavoriran la sembra de flors espontànies que tenen efectes pol·linitzadors i atreuen una fauna beneficiosa per al control de les plagues dels arbres.
 • Es crearan nous refugis de biodiversitat als parcs de la Ciutadella i de Diagonal Mar, a la plaça de la Sagrada Família i al llac de la plaça de Gaudí per protegir la flora de llacs i basses com a hàbitat indispensable per a la fauna que hi viu.
 • Guia amb recomanacions per integrar els espais de nidificació i refugi per a aus en rehabilitacions i obra nova. Els ocells s’han de protegir, són un patrimoni natural de la ciutat i tenen un paper important per controlar plagues d’insectes.

A la naturalització del verd de la ciutat s’afegirà la creació de 40 hectàrees més de verd, la millora de la qualitat d’aquest verd i l’impuls de la cogestió d’espais.

barcelona.cat

About ELCOMUNISTA.NET (71673 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: