Junqueras, convençut que se sabrà «sumar per guanyar»: «No ens hem rendit mai»

Lliçons magistrals de literatura i pensament clàssic, farcides de declaracions d’amor i pensaments de llibertat. Això és el que desprèn el nou llibre del president d’ERC, Oriol Junqueras. Parlant amb tu d’amor i llibertat (Ara Llibres) és un resum de cartes que el líder republicà ha escrit bàsicament per la seva dona des de la presó, però també a totes les persones estimades, i en el que aborda l’amor per la família, combinat amb texts d’autors de la literatura universal i també de músics o poetes dels nostres temps. El text, però, també deixa alguna declaració política important sobre el futur de Catalunya.

Junqueras recorda que avantpassats seus també van anar a la presó o van ser assassinats per la llibertat. Concretament recorda el cas del seu besavi que va ser empresonat i acusat de rebel·lió després de la Setmana Tràgica de 1909 o que la seva besàvia va ser assassinada «indefensa, amb un tret a boca de canó» per les tropes feixistes l’any 1938. Per això assegura que «una generació rere l’altra, els enemics de la democràcia i del bé comú s’han acarnissat sobre aquells que estimen i defensen la justícia i la llibertat» independentment d’on hagin nascut, «si a Andalusia, a Extremadura, a l’Aragó o a Catalunya».

El republicà, però, assegura que mai s’han «rendit» i que per això tornen a ser «a la presó», però es mostra convençut que «sabrem sumar per guanyar» perquè «les generacions dels nostres fills i dels nostres nets no hagin d’anar mai més a la presó per defensar el dret a vot i el benestar de tothom».

Llibre Oriol Junqueras

El llibre no tracta directament la situació de presó, i fins i tot el mateix Junqueras assegura «molts d’aquests escrits podrien haver estat pensats en altres temps i en altres llocs», però sí que s’hi poden trobar múltiples referències de les tres presons on ha estat concebut –Estremera, Lledoners i Soto del Real– i també algunes vivències. «Quan entres a la presó, penetres en una foscor física i espiritual. Una presó no és pas un reialme de llum i transparència. Evidentment, les parets no són de vidre i les finestres no són especialment grans. Prefereixo parlar-te d’altres qüestions més íntimes que d’aquesta foscor imposada», relata el president d’ERC en un dels capítols.

Tot i això, sí que fa alguna referència al dia en que va rebre la sentència del judici al procés, qualificant els jutges de «malvats» i el veredicte de «venjança», però ho fa citant a un poema de Miquel Martí i Pol: «sobretot, no oblidis que el teu temps és aquest temps que t’ha tocat de viure: no un altre, i no en desertis, orgullós o covard, quan et sentis cridat a prendre part, com tothom, en la lluita, car el teu lloc només tu pots omplir-lo», recull el vers. També recorda la tarda en família que va viure abans d’entrar a la presó escoltant la cançó de Txarango Quan calla la ciutat, una peça musical que parla d’un viatge «sense tornada» amb el que «no cal molt equipatge» i que parla del «camí» pels que «no toleren la llei tal com està establerta».

A més, recorda que les quatre vegades que va haver de declarar davant del jutge van ser dates assenyalades per la seva família, com l’aniversari del seu fill Lluc i de la seva filla Joana i la nit de reis. Una «coincidència» que posa en dubte que sigui «casualitat», pel que es pregunta quina «probabilitat hi ha» que això passa i demana a algun matemàtic que ho calculi. Malgrat aquesta situació, Junqueras assegura que és feliç per l’amor que rep, per ser estimat i correspost i pel suport que ha rebut des de que va entrar a la presó ara fa ja més de dos anys i mig.

De Petrarca a Shakespeare passant per Martí Pol i Txarango

Malgrat alguns referència política, el llibre és més aviat una antologia literària que redescobreix el Junqueras més didàctic i fa un repàs dels principals pensadors i escriptors de totes els temps. Redescobreix el professor abans que el polític, just la setmana que ha torna a les aules. En aquest sentit, el treball presenta una gran diversitat de referències, cites, versos, fragments o fins i tot cançons d’un centenar d’autors literaris. Entre els noms més destacats hi ha Petrarca, Shakespeare, Montesquieru, Goytisolo, Junichirö Tanizaki o Tolstoi però també Joan Margarit i Miquel Martí i Pol i fins i tot hi ha cançons de Txarango, Joan Dausà o els Pets.

El llibre, amb pròleg d’Empar Moliner, havia de sortir publicat el passat 16 de març però l’editorial es va veure obligada a ajornar-ne el llançament per la crisi del coronavirus. Tot i que ja fa dies que es pot trobar en algunes llibreries i que també està disponible per mitjans digitals, l’editorial Ara Llibre el tornarà a llençar aquest dilluns 8 de juny.

elnacional.cat

About ELCOMUNISTA.NET (71672 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: