Tubau fa un escac i mat a De los Cobos i desqualifica el seu dispositiu de l’1-O

L’advocada del major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha carregat aquest dimecres contra el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, de qui ha desqualificat la tasca com a coordinador del dispositiu policial pel referèndum independentista de l’1 d’octubre del 2017, ja que «l’error» en l’actuació d’aquest dia va ser dels tres cossos desplegats, és a dir, policia autonòmica, Policia Nacional i institut armat.

En el seu segon dia d’exposició de l’informe de conclusions de la defensa, la lletrada Olga Tubau ha posat en dubte el testimoni que va prestar en el judici Pérez de los Cobos quan aquest va afirmar que la seva tasca era de mer coordinador i no de comandament i que desconfiava de Trapero des de dies abans de la votació.

D’una banda, Tubau considera que la magistrada del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) Mercedes Armas va exposar en l’acte en el qual ordenava impedir el referèndum que era el coronel qui dirigia l’operatiu policial, per la qual cosa es dedueix, sense opinió, que li va donar «tracte de comandament» sobre els tres cossos.

D’altra banda, l’advocada ha recordat que Pérez de los Cobos va declarar en el judici que la designació per part de Trapero del comissari Ferran López per assistir a les reunions de coordinació va ser valorada «positivament», ja que existia una «mala relació» entre el coronel i el major i perquè el desenvolupament d’aquestes reunions va ser en un «clima d’absoluta normalitat i cordialitat».

No ser diplomàtic no és delicte

«Ningú va fer cap retret» davant el fet que Trapero delegués en López la seva presència a les reunions de coordinació a finals de setembre, ha dit Tubau per introduir el tret de caràcter del major i la poca cordialitat que tenia amb De los Cobos. En aquest sentit, ha subratllat que el major va entonar en el judici un mea culpa per aquesta reacció, però ha apuntat que «no tenir hàbils dots de diplomàcia no significa una conducta delictiva».

Tubau ha recordat que López va assegurar en la vista que en aquestes trobades els Mossos van informar dels seus plans per al dispositiu de l’1-O, que era l’enviament d’un binomi a cada centre de votació, mentre que Pérez de los Cobos va dir que no coneixia aquesta informació. «És creïble que el coordinador no exigeixi el disseny policial per impedir la votació?», s’ha preguntat.

Contraposant un testimoni amb l’altre, amb dues tesis completament oposades, la lletrada ha conclòs que «o bé el coronel coneixia el dispositiu de Mossos, li semblava correcte i tot i poder tenir alguna reticència no va dir res, o bé no coneixia res», una cosa que veu «absolutament impossible amb la funció de coordinació». «Si s’haguessin aixecat actes de les reunions de coordinació, no estaríem aquí», ha afirmat.

L’advocada ha censurat que el coronel de la Guàrdia Civil hagi parlat d'»engany manipulador» i d'»estafa» el dispositiu dels Mossos d’Esquadra i que basant-se en la seva declaració la Fiscalia acusi Trapero d’un delicte de sedició i demani una condemna de 10 anys de presó.

«Es pot sostenir que Ferran López, que segons el coronel l’hauria enganyat i fet creure que els Mossos complirien, algú que ha traït els mandats essencials de la Constitució, aquest traïdor sigui nomenat després per les més altes instàncies del Ministeri de l’Interior?», ha qüestionat en referència a la designació del comissari com a cap de la policia autonòmica després de l’aplicació de l’article 155. «Això no és sostenible», ha apuntat.

Tubau s’ha preguntat per què la Fiscalia no ha citat a declarar en aquest judici altres comandaments que també van estar en aquestes reunions, com els excaps de la Guàrdia Civil i de la Policia Nacional a Catalunya, Ángel Gozalo i Sebastián Trapote, respectivament.

De la mateixa manera, ha qüestionat la tasca de Pérez de los Cobos durant la mateixa jornada de l’1-O, quan va declinar l’oferta de López de seguir el desenvolupament dels esdeveniments des del centre de coordinació central i els centres regionals previstos pels Mossos, llocs des d’on «hauria vist les ordres» que s’anaven donant i les sol·licituds que anaven fent les patrulles de la policia autonòmica. «Va ser més que una invitació formal per a una jornada excepcionalíssima», ha explicat.

I a més, ha destacat que el coronel, que segons ell ja «desconfiava de la lleialtat de Trapero» i que va dir que si per ell fos l’hauria destituït, aquest dia del referèndum, veient com s’estava desenvolupant la jornada, ni es va dirigir a la Fiscalia Superior de Catalunya, ni al TSJC ni al govern espanyol per demanar que «algú fes alguna cosa» davant la suposada inacció dels mossos desplegats.

«Algú pot creure que si Trapero o els comandaments dels Mossos estaven donant ordres clandestines diferents del mandat judicial a un cos format per 17.000 agents, ningú no alçaria la veu?», Ha qüestionat Tubau.

elnacional.cat

About ELCOMUNISTA.NET (71717 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: