Òmnium demana a la fiscalia suïssa que obri una investigació criminal i citi a declarar Juan Carlos I com a acusat

Mauri: ‘Tot apunta que el Borbó ha fugit a un país sense tractat d’extradició amb Suïssa’.

Òmnium Cultural ha presentat una petició formal al fiscal suís Yves Bertossa per tal que citi a declarar com a acusat Juan Carlos I davant les autoritats suïsses i obrin ‘immediatament’ una investigació criminal contra ell. En un escrit signat pel vice-president de l’entitat, Marcel Mauri, Òmnium informa la fiscalia de Ginebra de tots els tràmits judicials en marxa a l’estat espanyol sobre el rei emèrit espanyol i, a partir de la fugida confirmada aquesta mateixa setmana, li demana que el cridi a declarar en qualitat d’acusat per aportar nova informació a la investigació de Bertossa ‘davant les greus sospites contra ell, confirmades pel procediment obert a Espanya’. ‘Un pas urgent després d’haver expressat públicament el seu desig de sortir del territori espanyol per tal d’exiliar-se a l’estranger’, afegeix.

En la petició, l’entitat presidida per Jordi Cuixart també reclama que, si es confirma oficialment la fugida i la ubicació del rei emèrit, el país helvètic n’informi la Interpol i al sistema d’informació Schengen perquè sigui posat a disposició de les autoritats suïsses.

Òmnium considera ‘evident’ que l’ex-monarca pot aportar ‘informació útil i rellevant sobre l’origen dels fons dels quals va ser beneficiari econòmic’, entre més, bancs del país helvètic, i per això insta el fiscal a prendre-li declaració en qualitat d’acusat. ‘Tot apunta que el Borbó ha fugit a un país sense tractat d’extradició amb Suïssa, cosa que confirmaria que el rei corrupte no té cap intenció de retre comptes davant la justícia’, diu Mauri.

En la petició, l’organització recorda que hi ha un procediment penal obert a Ginebra sota el comandament del mateix Bertossa en relació amb el ‘presumpte blanqueig de sumes milionàries de les quals el rei emèrit espanyol va ser beneficiari’.

També la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol té en marxa una investigació sobre Juan Carlos I per les comissions de l’AVE a la Meca i, com assenyala l’escrit, Òmnium ha presentat una querella criminal contra l’emèrit al mateix Suprem per presumptes delictes de corrupció, suborn, tràfic d’influència i negociacions prohibides a funcionaris; per frau fiscal i estafa a la hisenda pública; i blanqueig de capitals.

vilaweb.cat

About ELCOMUNISTA.NET (91110 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: