Un article del Financial Times critica durament l’actitud del Rei amb Catalunya

El prestigiós diari britànic Financial Times ha publicat aquest divendres un dur article sobre la fugida del rei emèrit. Sota el titular “Joan Carles, una monarquia amb problemes i la crisi de l’Espanya moderna”, el rotatiu també critica l’actitud que ha mantingut l’actual rei, Felip VI, amb Catalunya.

El diari considera que els compromisos plasmats en la constitució espanyola de 1978 estan “sota pressió” i assegura que “les estructures estatals que van servir a Espanya després del retorn de la democràcia necessiten una reforma”. En aquest sentit, posa d’exemple Catalunya i critica que Felip VI “aposti sense ambigüitat per la unitat territorial d’Espanya” i no faci de mediador.

“Aquesta posició s’ajusta a la Constitució, però fa que la monarquia sigui massa controvertida. Independentment de si Espanya està governada pel PP, de dretes, o per una coalició d’esquerres, a Espanya persisteix sempre el punt mort”, critica el Financal Times.

A més, també adverteix que l’independentisme ha crescut molt des de la implantació de la Transició i diu que a Espanya sempre ha estat un tema “intractable”: “Fa quaranta anys, amb prou feines un votant de cada 20 a Catalunya donava suport a marxar d’Espanya i al referèndum del 2017 un de cada cinc hi estava a favor”.

La “fragilitat dels partits”

D’altra banda, el rotatiu ressalta la poca consolidació dels partits espanyols i la seva fragilitat per respondre a la crisi catalana: “Espanya va celebrar quatre eleccions poc concloents, i va produir coalicions fràgils o governs minoritaris que no disposaven de l’autoritat per resoldre problemes com el de Catalunya”. És per això que el diari considera que el Rei podria haver estat un actor més actiu en la resolució de les reclamacions independentistes.

“El que ajudaria a Espanya és la dosi de la claredat estadística i el compromís democràtic que va inspirar els responsables de la constitució de 1978. Juan Carlos solia personificar aquell esperit, però el seu comportament ha perjudicat la posició de la monarquia. Els Borbons mai no podran recuperar el lloc central en la vida pública espanyola que va ocupar en els primers anys del seu regnat”, conclou l’article.

elnacional.cat

About ELCOMUNISTA.NET (91107 Articles)
Síguenos en Twitter @elcomunistanet Síguenos en Facebook grupo: el comunista prensa roja mundo hispano Nuestro e mail: elcomunistaprensa@yahoo.com
A %d blogueros les gusta esto: